De Claim

Verbod op Allergan protheses met ruwe buitenkant

Borstimplantaten met een ruw oppervlak (BIOCELL/Natrelle/McGhan)van Allergan (zie hier de lijst) worden sinds 2018 geweerd van de Europese markt. Dat is een andere manier om te zeggen dat deze implantaten nu verboden zijn. Aanleiding voor het verbod was een grootschalige onderzoek door een collectief van onderzoeksjournalisten.

Verhoogde kans op BIA-ALCL

Ook blijkt uit onderzoek dat deze getextureerde implantaten van Allergan een sterk verhoogde kans op BIA-ALCL geven, een bijzondere vorm van lymfeklierkanker. Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 1000 gevallen bekend van BIA-ALCL en zijn er 39 vrouwen aan overleden. In Nederland zijn 52 gevallen van BIA-ALCL bekend sinds 1997, waarvan 20 gevallen zijn vastgesteld in 2017 en 2018. In 70% (!) van de gevallen betrof het BIOCELL implantaten van Allergan.

Breast Implant Illness (BII)

Naast BIA-ALCL lekken de implantaten (‘gelbleed’). Onderzoek toont aan dat bij 98% van de vrouwen met borstimplantaten siliconendeeltjes worden aangetroffen buiten de implantaten (in het kapsel of elders in het lichaam). Deze deeltjes kunnen op diverse plekken in het lichaam toxische reacties geven. Vermoedelijk zijn deze reacties de oorzaak van klachten van uiteenlopende aard, ook wel bekend onder de verzamelnaam Breast Implant Illness (BII). Steeds meer vrouwen treden naar voren die ernstige klachten ervaren.

Verder lezen

Gebrekkig product

Door een gebrekkig product in het verkeer te brengen handelt een producent onrechtmatig. Een product is gebrekkig als het niet de veiligheid biedt die ervan verwacht mocht worden.Wij vinden dat Allergan gebrekkige producten in het verkeer heeft gebracht die onverwachte gezondheidsrisico’s met zich meebrengen (BIA-ALCL en BII) en schade toebrengen aan het lichaam ('gelbleed'). Het verband tussen BIA-ALCL-risico en de Allergan implantaten is al vastgesteld en blijkt keer op keer groter dan verwacht.

Nalatig handelen

Ook heeft Allergan keer op keer nagelaten de producten voldoende te testen en is zij in haar informatievoorziening tekort geschoten. Op grond van deze verwijten moet Allergan de gevorderde schade vergoeden.

Schadevergoeding

In de procedure worden de implantatiekosten, explantatiekosten en schade door gelbleed en stress gevorderd. Deze schadeposten bijelkaar worden geschat op ongeveer €10.000,- per persoon. In de dagvaarding zullen we dan ook een schadevergoeding van in totaal ,,.. vorderen.

Verder lezen

Collectieve rechtszaak

Omdat wij een collectieve actie (ook wel groepsclaim genoemd) indienen bij de rechter, kunnen wij geen individuele schade voor je vorderen, zoals het verlies van inkomen. Het is wel mogelijk dat Allergan met ons over dergelijke schades een oplossing wil bereiken. Hoe dan ook, eerst zal vast moeten komen te staan dat Allergan onrechtmatig heeft gehandeld en daarvoor gaan wij strijden!

De schade

Door het bekend worden van deze informatie is het logisch dat steeds meer vrouwen van hun implantaten af willen. In 2017 bleek uit onderzoek van het RIVM al dat ruim 70% (!) van de vrouwen gezondheidsklachten kreeg na implantatie en dat deze klachten bij de helft van de ondervraagden verminderden na explantatie. Uit recenter onderzoek van het Amsterdam UMC blijkt dat 67% opknapt na de explantatie.

Kosten niet vergoed

Ondanks deze overtuigende feiten en cijfers worden in Nederland de kosten voor explantatie niet vergoed door zorgverzekeraars, behalve als er een medische noodzaak voor is. Volgens het RIVM en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zijn de risico’s klein en moet er eerst nader onderzoek komen. Explantatie en verwijdering van het kapsel is een serieuze operatie die tussen de €2.500 - €5.000 kost.

Verder lezen